In dit artikel:
De rol van HR voor 2025
Eerst was HR, of zeg ik beter ‘de personeelsdienst’, vooral een ondersteunende functie. Administratie, personeelsdossiers bijhouden, loonverwerking, en zorgen dat we de arbeidswetgeving correct toepasten. Alles verliep correct, maar er was weinig strategische invloed op het beleid van de organisatie.
Maar de visie op personeel veranderde, welzijn en ontwikkeling kregen hun terechte plaats in het personeelsbeleid. En zo kwam HR dichter te staan bij rekrutering, opleiding, prestatiemanagement en personeelsontwikkeling. HR werd zo een waardevolle partner voor het management om niet enkel talent aan te trekken, maar ook om hen te behouden.
Toch bleef HR zich ontwikkelen, de basisconcepten ontwikkelden zich door, en zo werden termen als bedrijfscultuur, strategische (lees: langetermijn) personeelsplanning (SWP), employer branding, employee engagement & talentmanagement meer alledaags. HR hielp bedrijven proactief omgaan met marktontwikkelingen en het managen van interne uitdagingen.
HR trends 2025 – Is dit ‘the end of HR as we know it’?
Het zal geen verrassing zijn dat de volgende change alweer voor de deur staat. We zien de klassieke taken steeds meer geautomatiseerd worden. Van toegangscontrole naar slimme software om lonen te berekenen, software om je cafétariaplan te regelen, tot zelfs elektronisch dataverkeer met verschillende instanties.
Doordat repetitieve taken verdwijnen, verschuift de focus onvermijdelijk naar strategische HR en tegelijkertijd zien we in veel organisaties een trendbreuk in de samenwerking tussen HR en het directieteam. Het is haast paradoxaal hoe de technologische evolutie kan helpen bij het verder strategisch maken van het HR-beleid en hoe we merken dat de toenadering die HR had met het managementteam langzaamaan af begint te nemen.
Taken zoals personeelsontwikkeling (feedback geven, coaching) en performance management (doelen stellen, prestaties evalueren, maar ook een stuk reward strategie), verschuiven steeds meer naar het middenmanagement. Vaak omdat ze steeds vaker toegang krijgen tot de nodige data en systemen waarmee ze zelf bepaalde HR-taken kunnen uitvoeren.
Terwijl bij veel organisaties de focus verschuift naar goed leiderschap zien we dat ook taken rond motivatie en retentie steeds vaker op hun bord belanden. Ik denk dat we het allemaal kunnen toejuichen dat het management dat elke dag met hun teams werken voor hen het centrale aanspreekpunt worden 😉.
Wat wordt de rol van HR in de toekomst?
En zien we HR afslanken in de komende jaren? Wij denken in ieder geval van wel. HR zal een periode haar ondersteunende rol aanhouden terwijl het management meer en meer van de taken op zich neemt als eerstelijnsverantwoordelijke. Maar, dat wil zeggen dat zonder koersverandering we in veel organisaties – eerst bij de grote, maar later ook bij de kleine KMO’s – het aantal HR rollen zullen zien verminderen of transformeren.
Wat betekent dat dan voor de HR-professional?
Wel dat er steeds meer vraag komt naar een uitgebreide HRBP rol. Die rol werd altijd al aanzien als een partner voor hoger en middenmanagement, maar waar ze eerder vooral bezig waren met verzoeken overbrengen en processen uittekenen zien we nu dat ze verder vanuit hun bredere HR-achtergrond kaders zullen helpen creëren, de juiste tools moeten aanreiken, bijdragen aan de interne communicatie en dat ze samen met de managementlagen de bedrijfsstrategie die uit werd gezet doorvertalen naar goed “people beleid”.
HR rollen die groeien in 2025
HR zal dus, misschien enigszins contradictorisch, meer dan ooit de architect moeten zijn van een organisatie waar leiderschap, cultuur en strategie samenkomen. De vraag is: is HR klaar om deze rol op te nemen? Want als middenmanagement meer HR-taken krijgt, wie waakt er dan over de samenhang en de consistentie van het beleid? Zijn we klaar om minder uitvoerend te worden en de mantel op te nemen om leiders in onze organisatie de juiste kaders, tools en inzichten aan te reiken?
Tegelijkertijd moeten we ook een antwoord voorzien op een aantal belangrijke “meta vragen” zoals “hoeveel HR blijft er over binnen bedrijven in de komende 5 jaar?”, “hoe zorgen we ervoor dat de human factor niet verloren gaat in een gedigitaliseerd HR-landschap?”, en misschien wel de belangrijkste: “hoe zorgen we ervoor dat HR niet verdwijnt, maar transformeert?”.
Er is één ding waar we – denken wij bij de redactie – het over eens zullen zijn en dat is dat de HR-professionals die HR nog zien als een klassieke administratieve functie, in 2030 niet mee(r) aan tafel zullen zitten.
Opmerkingen!? Vragen?
We horen graag jullie bedenkingen! Mail ons op redactie@hrmag.be